Keresés
Close this search box.

A hajhosszabbítás története

Észrevettétek már, hogy gyakorlatilag minden, ma alkalmazott eszköznek, technikának megvan a maga múltja, “történelme”, ami legtöbbször már legalább az ókorig nyúlik vissza (vagy  akár a civilizált ember megjelenése előttre)?

Nincs ez másként a hajhosszabbítással, póthajviseletekkel sem: mint annyi minden egyébnél, itt is különböző korszakokra lehet osztani a hajszépítés művészetét:

  1. a kezdetek: ókor, Egyiptom, Róma
  2. az elterjedés ideje: az újkor, Viktoriánus időszak
  3. a robbanásszerű fejlődés: a modern kor:
    1. 60-as évek: a mai technikák megjelenése
    2. a 90-es évek “űrtechnológiája”

Hajhosszabbítás története: kezdetek, i.e. kb. 3000

A paróka viselete az ókorban férfiak és nők között egyaránt megszokott volt, de már az egyiptomi nők is keresték ez ennél jobb megoldásokat hajkoronájuk még szebbé tételére. Így tudott kialakulni a póthaj és annak az eredeti hajhoz rögzítésének technikája. A társadalmi különbségek azonban már itt is kiütköztek: a tehetősebb hölgyek valódi hajtincseket csomóztak sajátjukhoz, míg a szegények kénytelenek voltak beérni a jóval olcsóbb növényi rostokkal.

Rómában is nagy gondot fordítottak a szép, elegáns, ápolt, illatos hajkoronára. Itt jelent meg először a szőke haj divatja – a germán nők világos tincsei egzotikumnak számítottak a többi sötét színekkel megáldott népcsoport körében. A világos, platina hajszín azóta sem veszített népszerűségéből, manapság közhelynek számít, hogy “a férfiak a szőkékre buknak”.

A hajhosszabbítás története: újkor, a parókák reneszánsza

Ez az időszak valóban a parókáknak kedvezett: férfiak és nők egyaránt alapvető viselete volt a kenderből készült nagy, tornyos, fehér, rizsporozott (szegényeknek inkább lisztezett) álhaj, mely elsőként Franciaországban jelent meg. Ezek mindmáig visszaköszönnek egyes országok hagyományaiban, például a bírói viselet egyik jellegzetes formájaként.

A XVII. században egy párizsi művésznek köszönhetően jelent meg a ma is használható, selyemmel átszőtt paróka prototípusa, mely igen hamar széles körben elterjedt.

Anglia sem akart alulmaradni a versenyben: a viktoriánus időszakban, az 1800-as évek végén az adatok szerint több mint 100 tonnányi emberi hajat hozatott be Franciaországból. A minél nagyobb, harsányabb frizura a jólét jelképe volt, ezért presztízsnek számított a magasabb társaságokban.

A hajhosszabbítás története: modern kori fejlődés

Az 1900-as évek elején a valódi, emberi hajból készült póthaj óriási luxusnak számított, kevesen engedhették meg maguknak. A már ekkor is létező, csattal rögzíthető póthajtincs (angolul “switch”) is ekkor jelent meg, majd a 60-as, 70-es évek során aztán (főként az afrikai törzsek hajcsomózási technikájának ellesésével) kialakultak a ma is használt hajhosszabbítási módszerek: a varrás, mikrocsomózás és hőillesztés.

A 90-es évek forradalmi újítása a plasztikai sebészetben jelent meg, melynek során valódi hajszálakat ültetnek a fejbőrbe – ez jelenleg még rendkívül drága eljárás, viszont óriási távlatok nyílhatnak általa.

Hát itt tartunk jelenleg a hajhosszabbítás történetében, és hogy mi várható még – ki tudja, határ a csillagos ég… Természetesen mi mindig a legmodernebb és legkíméletesebb eljárásokkal dolgozunk, melyek mindenki számára elérhetőek – folyamatosan figyelve a fejlődés, jobbulás lehetőségeit.

Ha úgy döntesz, hogy a hajdúsítást a Cri- Style Hajstúdióra bízod,  a nálunk alkalmazott kíméletes technikákról itt olvashatsz bővebben:

 

Munkáinkat telefonos vagy személyes bejelentkezés alapján végezzük!

(Kérünk számíts rá, hogy általában -az átlagos telítettség miatt- bejelentkezésedtől számított kb. egy héttel későbbi időpontot tudunk biztosítani.)

Hajhosszabbítás története, Budapesten szépülj velünk!Bejelentkezés a Cri-Style Hajstúdióba:

06 30 3436946

(Hívd a Cri- Style Hajstúdiót! Kattints a telefonszámra!)

A Cri- Style Hajstúdió címe:

1214 Budapest, Erdősor u. 30-32.

Keresd a Cri- Style Hajstúdiót a Facebook-on is: 

www.facebook.com/cristyle.hajhosszabbitas

 

 

Reméljük honlapunkon minden információt megtalálsz amit keresel, de ha bármilyen további kérdésed van szolgáltatásainkkal kapcsolatban, kérünk keress minket telefonon, személyesen vagy az egyéb elérhetőségeinken!

Továbbra is várjuk szeretettel és minőségi munkával régi és új vendégeinket!

Kérdésed van?
Hívd a Cri-Style Hajstúdiót!
06-30-3436946
Vedd fel a kapcsolatot Velünk:
Elérhetőségeink